AVurVeda

De innerlijke weg naar het Vrij raken !

Een Ver- licht boek leren maken

(Een kleurig en positief boek naar vertrouwen)

 • Vroeger op school, in de jaren 80, stonden mijn agenda's altijd bol met plaatjes (van idolen uiteraard) maar ook altijd vol teksten, emoties, tekeningen, kreten, enzovoorts. Onder een slaapverwekkende Duitse les, bijvoorbeeld, kon ik hier stiekempjes mee bezig zijn.  Gaandeweg toen ik ouder werd werd de agenda ingeruild voor een dik schrijf en tekenboek. Ook werd dit boek voor mij steeds belangrijker. Ik noemde het expres geen dagboek, maar mijn eigen ver- licht boek.

Tijdens zelf zoek tochten naar de persoon die ik in werkelijkheid was (zonder het aanpraten van anderen) kregen de pagina's steeds meer kleur en een diepere zelf reflecterende inhoud. Doe jezelf maar eens in de kleur blauw steken en schrijf je dag ervaring maar eens op, Doe dat ook bijvoorbeeld met de kleur rood. Wat doet deze met je?  Wat is het verschil? Voorheen droeg ik altijd zwart, en nu dagelijks alleen maar kleur. Toen, voor mijn ontwaken, was ik best gesloten  en afwachtend. Vele liet ik niet echt dichterbij komen, maar duwde ze liever op een afstandje van mij. Nu ben ik geheel open en durf ik op de voorgrond te staan. Het ver- licht boek heeft hier wel een groot deel in gehad (naast mijn schilderwerk). In het boek schreef ik doelen op, leerde ik een andere kijk op mezelf te krijgen, maar schreef ook vele gedichten, maakte ik mood boards, hield ik fotodagen (maakte hier dan weer een collage van). Je kan het eigenlijk niet zo gek bedenken, alles heb ik wel beschreven en getekend in deze boekjes. Juist om mezelf steeds beter te leren te kennen of om dingen helder te krijgen. Het boekje gaf mij ook steun en troost. Juist tijdens periodes van trauma (die ik helaas het afgelopen jaar weer mee heb moeten maken). 

Wil jij ook jouw Ver-lichtboek leren maken en jezelf zo beter leren te begrijpen en of misschien jouw dagelijks leven hierdoor zo meer kleur te willen toereiken? Wil je misschien hierdoor leren dingen meer op een rijtje te zien krijgen of jouw piekergedrag juist doorbreken? Dan is deze cursus zeker iets voor jou!
De cursus is een combinatie van zelfstudie creativiteit en het leren uitdrukken van jouw eigen 'Ik levensverhaal!'
7 weken lang ontvang je iedere keer aan het een einde van de cursus bijeenkomt een nieuwe opdracht en een duidelijke uitleg van wat je doen mag wat betreft huiswerk. Aan de hand daarvan gaan we dan te werk. Door verschillende thuis opdrachten komen we wekelijks op onderwerpen terug die we kunnen bespreken, aanvullen of zelfs nog kunnen veranderen. 

Met minimaal 4 cursisten beginnen we de cursus maar je kunt hem ook een op een aanvragen. Informeer dan naar het hiervoor opgestelde tarief!

 Tijdens deze cursus, die bestaat uit 7 lessen, leer je:

 • Een mood board leren maken door middel van collage, kleur, tekening, tekst. Waar sta ik, hoe voel ik me, en waar wil ik naartoe? Wat wil ik bereiken? Een bladzijde uit een leven is nooit leeg. Wie ben jij? Wat wil je vertellen? Wat zijn nu jouw emoties die je eerder liever weggedrukt had? Een lichtboek is een veilige manier om hier juist mee te werk gaan. Het is een makkelijkere manier om ze toe te laten. Iedere dag een tekening.. Elke dag wordt een tekening gemaakt en beeldend verteld hoe deze voor je was verlopen. 
 • Kleur dragen: Door middel van het dragen van een bepaalde kleur en het ervaren hiervan.  De kleur en de werking te leren begrijpen en dit op te schrijven. Welke kleur past beter bij me en wat doet deze kleur bij mij. En waarom heeft een bepaalde kleur dat effect juist niet. Maar ook welke kleur zou voor jou nu het beste bij deze dag omschrijven ?
 • Hoe kom jij het beste uit de verf? Maak een fantasie verhaal en een duidelijk verhaal wie je werkelijk bent. Probeer onderwerpen aan te snijden waar je mee zit. Door iedere dag bijvoorbeeld een tekening te maken, of een gedicht of tekst leer je jezelf steeds beter te begrijpen waarom je bepaalde dingen doet of waarom dingen juist zo lopen. Vaak vind je hierdoor de rode draadkern, Een duidelijke rode draadkern waarmee jij op weg kan.
 • Hoe zie jij jezelf? Maak een zelfportret door middel van een spiegel, potlood, inkt of houtskool. Wie zie jij, wat voel je? Wie ben jij? Hoe zien ze jou? Hoe kom jij over?
 • Wees creatief met papier:  Collage maken door middel van kleuren, scheuren van papier, knippen, plakken, verven, krassen, stippen, slogans, gedichten maken... enzovoorts
 • Foto collage maken: Maak je eigen fotocollage. Van het verleden naar het nu. Wie ben je. Wat zijn je hobby's. Wat vind je mooi. Ben je verandert, wat was je gevoel hierbij toen je deze foto schoot. Enzovoorts. 
 • Toekomst verhaal: Maak een verhaal, strip of werkje waarin jij verteld hoe jij jouw toekomst voor ogen ziet. Hoe jij jezelf in de toekomst zie opereren. Durf jij jouw dromen waar te maken? Wat zijn jouw eventuele blokkades? Hoe zet jij jouw verhaal voort?

AVurVeda zorgt voor: 

Een schrijfboek / schetsboek
Potloden, pennen, pastelkrijt, oliepastel, stiften, verf, ecoline, kwasten en spoelbakjes. 

Cursist neemt op verzoek zelf mee: (eerste cursus bijeenkomst)
Schaar, lijm
Oude tijdschriften
Eventueel een schort voor beschermen kleding.

 • Kosten Cursus (Voor 7 lessen): 100 Euro
 • Locatie: Nog te bepalen (vanwege groepsgrootte)
 • Aanvang: 13:30 tot en met 16.30 uur
 • Wanneer: Nog te plannen.
 • Aanmelden bij: m.oppelaar@avurveda.nl
 • De cursus is ook in digitale vorm via zoom te volgen !

*Bij veel aanmeldingen zullen we de cursus meerdere keren in het jaar aan gaan bieden. Door middel van groep verdeling.

__________________________________________________________________________

      © Avurveda.nl


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn