AVurVeda

De innerlijke weg naar het Vrij raken !

Innerlijk schilderen leren

Al op een vroege leeftijd heb ik mezelf aangeleerd om innerlijk te schilderen. Woorden die ik nog niet kon uitleggen via schrift (gedichten), voor mij zien, maar die ik wel via schilderen in  een duidelijk vertalend beeld kon vormgeven.  Op latere leeftijd, en na mijn academie tijd, pakte ik dit steeds vaker op (in diepere lagen),  juist om dingen, die er voorgevallen waren, een plek te leren geven en te kunnen verwerken.

Het afgelopen jaar hebben de werken mij door mijn huidige proces van ziek zijn geholpen (ja, ben hiervan genezen). Het was niet alleen een ontspannen manier van bezig zijn. Maar wederom een manier om een duidelijk verhaal te vertellen, om overzicht en rust in mezelf creëren maar tevens om de innerlijke pijn te doen verzachten en te verwerken.. In de herfst en winter periode van 22 -23 (na periode van herstel) is het idee dan ook ontstaan om eindelijk hier mijn professionele werk van te gaan maken (voorheen heb ik voornamelijk in de zorg gewerkt). Om de ander dit aan te leren en er zelf ook mee aan de gang te gaan in tijdens als het moeilijk gaat. Met dit idee liep ik al jaren in mijn hoofd om op te zetten.

 Je hoeft niet goed te kunnen schilderen om je gevoel op papier of canvas te krijgen.

Wat is Innerlijk schilderen

Persoonlijk werk: Verlangend naar het licht

Innerlijk schilderen is eigenlijk een manier om jezelf echt en beter te leren kennen, te accepteren en te omarmen.. Het wordt daarom ook wel door mij liefkozend een innerlijke reis  in en naar jezelf toe genoemd. Een ontdekkingsreis waarin je de ware ik jas ontdekken mag maar ook vrij mag laten in het nu leven! Daarnaast weerspiegelt een innerlijk schilderij eigenlijk de verlangens, pijn kwaliteiten en blokkades . Het schilderproces is daarom ook emotioneel van aard en altijd autobiografisch.

Sessie (er zullen in totaal 8 sessies zijn)

Voordat je bezig gaat met schilderen gaan we eerst in meditatie door middel van klankschalen en muziek. Dit doen we om in diepe verbinding met jezelf te komen en dat je visueel voor je krijgt wat er speelt. Als we rustig zijn bij gekomen gaan we na materiaal en een persoonlijk gekozen thema keuze te werk.  Eerst is het misschien nog een beetje maf, maar als er eenmaal een diepe verbinding is met jezelf (we werken in stilte) zal het snel beter gaan en zul je merken dat je zelf goed bij jezelf kan blijven.  Blokkades zullen er zeker naar voren komen,  dag mag ook, maar zullen zeker worden doorbroken. Innerlijk schilderen is dus door een diepe verbinding met jezelf het proces duidelijk schilderen van wat er speelt. Je schildert met je gevoel en niet met je denk brein. Je raakt steeds losser en losser van de aangeleerde 'denk motor'. Het boodschappenlijstje voor morgen mag je zeker thuislaten, idem het bezoek aan oma. :) 

Persoonlijk werk: 'Buitengesloten'

De eerste cursus sessie beginnen we met het opzetten waar je aan wil werken.  De cursus sessies die volgen zullen we steeds een laagje dieper gaan en het werk afmaken. Als je liever verschillende werken maken wilt, is hier ook de vrijheid voor. Tijdens het schilderen geldt namelijk: ‘alles mag, alles kan, het woordje moeten heb ik namelijk op AVurVeda afgeschaft. Ook behoeft je helemaal geen kunstenaar te zijn om hieraan mee te kunnen doen. Waarom ook he? Na iedere sessie wordt het werk en alle indrukken besproken. Je mag er ook voor kiezen om thuis  aan het werkje verder te werken en dan ook weer verder te gaan op de daarop aansluitende sessies.. Of zelfs dan aan een ander werk beginnen.

Tijdens de schildersessies mag je werken je met allerlei verschillende materialen en technieken naar keuze. Dat stimuleer ik zelfs. Als je bepaalde technieken wil leren, mag dat zeker ook. 

Onder het werken zullen er af en toe teksten voorgelezen worden die aansluiting hebben tot de deelnemer. Iedere sessie zal een eigen thema hebben. Als je zelf een tekst mee wil brengen en voorlezen mag dat ook! 

* Schilder materiaal: (aanwezig) Gouache, acrylverf, pastelkrijt, olie pastelkrijt, tekenpen, houtskool kleurpotloden, gel en design stiften, ecoline.

*De werken worden gemaakt op stevig aquarelpapier (a3 formaat), op canvas of behang, Keuze wordt ruim voor aanvang door de deelnemer doorgegeven. 

Innerlijk schilderen brengt als resultaat

 • De deelnemer wordt steeds meer bewust van haar of zijn gedachtengangen, emotie, enzovoorts. Er is bewustwording.
 • De deelnemer raakt steeds zelfverzekerder
 • De deelnemer ziet in dat goed en fout helemaal niet bestaat. Enkel leerdoelen
 • Er volgt overzicht en rust voor de deelnemer.
 • Het plezier komt weer terug in de deelnemer. Hij of zij kan weer genieten en heeft zin in het leven.
 • Situaties worden duidelijker
 • Er komt ruimte voor andere dingen.
 • Het gevoel van eigenwaarden wordt groter bij de deelnemer.
 • Er komt zelf acceptatie en de deelnemer begrijpt zichzelf beter.
 • De deelnemer kan steeds meer in het nu zijn.
 • De deelnemer ziet hoe heerlijk het  is om steeds vrijer te raken
 • Er is prachtig werk! 
 • De deelnemer heeft inspiratie om hiermee verder te gaan (en te kunnen)
 • Er is een opgeruimd hoofd
 • Een heerlijke 'Ik tijd!'

Is het innerlijk schilderen iets voor mij? 

Persoonlijk werk: Ik lach niet altijd

Stel jezelf maar eens eerst deze vragen Wat wil ik ervaren? Durf ik het te ervaren? Durf ik open te raken? Durf ik diep te gaan?

Innerlijk Schilderen is zeker iets voor jou als.... : 

Als je jezelf beter wil leren kennen. Als je zaken in jezelf wil loslaten en oplossen. Als je ervaren wil om anders bezig te zijn. Als je je ontwikkelen wil. Of als je gewoon lekker ontspannen wil bezig zijn en wat tijd voor alleen jezelf wil. Enzovoorts. 

_________________________________________________________________________

Cursus Innerlijk Schilderen Leren

Sessies: Er zullen 8 cursus middagen zijn

Locatie:  Keet te Oploo (adres ontvang je bij aanmelding)

Data:  Cursus starten we in de winter periode. Data wordt nog bekend gemaakt. 

Aanvang: 12 uur tot 16:00 uur

Groepsgrootte: Minimaal 4, maximaal 6 personen

Kosten: 100 Euro (materiaal, drinken en begeleiding inbegrepen)
Aanmelden bij:  m.oppelaar@avurveda.nl
Zelf mee nemen: Ezel (of hardboard), schort en lunch

Wil je liever individueel Innerlijk Schilderen dan kan dit ook! Vraag hier voor de mogelijkheden !!!
_______________________________________________________________________

  © AVurVeda.nl
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn